Bærekraft
og
matsvinn

Bærekraft og matsvinn har vært fokus etter en spasertur med Erna Solberg under Norway Cup i 2017.

Da gikk Ingrid, som A-landslagsspiller i fotball, sammen med vår Statsminister Erna Solberg  på vandring på Ekebergsletta fra bærekraftsmål til bærekraftsmål.

Det gjorde inntrykk, og dette ble en start og en stor inspirasjon for å gjøre en forskjell for kloden vår. Lite visste vi på den tiden at vårt bidrag skulle bli å lage pizzabunner av snåle gulrøtter.

Vårt hovedfokus er bærekraftsmål nr. 12

Ansvarlig forbruk og produksjon

Sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre

Overforbruk – Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden. For eksempel går en tredjedel av maten som blir produsert bort, uten å bli spist.

Bærekraftig livsstil – For å sikre gode levekår for nåværende og fremtidige generasjoner må også hver enkelt forbruker endre livsstil. Det innebærer å minske ressursbruken, miljøødeleggelsen og klimautslippene som et samfunn og som enkeltperson. På sikt vil dette føre til økonomisk vekst, begrense klimaendringer og øke livskvaliteten til mennesker på jorda.

Matsvinn

Delmål 12.3 Innen 2030 halvere matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, inkludert svinn etter innhøsting

Ikke bare har vi fokus på «kasserte» grønnsaker i vår matprodksjon, men vi ønsker også å slå et slag for å hjelpe alle med å bidra til å redusere matsvinn.
Vi ser gjerne at man lager spennende pizza ved å bruke våre pizzabunner til å «gjenvinne» restematen i kjøleskapet.

Frys ned osteskalker og bruk de til pizza, bruk restene av creme fraichen som saus til en «hvit pizza» osv.. Vi vil gjøre det lettere for hvermannsen å hindre matsvinn!

Kasserte grønnsaker

Under et program på NRK så vi hauger med gulrot, litt skjeve, litt store og litt små, som ble kastet!!!

JA! Det er en helt sykt god idè. Vi gjør det!

Selv om de fint kan brukes og smaker like godt som den perfekte. Dette satte tankene våre i KOK. Og du vet når du kommer på en ide samtidig med noen og du snur deg og ser på hverandre og bare… «JA! Det er en helt sykt god idè. Vi gjør det!» Den følelsen. Etter den dagen så vi oss ikke tilbake. Dette måtte vi jobbe videre med…

Vil du lese mer om FN’s bærekraftsmål? Da kan du følge denne lenken til FN Sambandets sider.